Google se confrunta cu noi controverse. Acum este data in judecata pentru ca ar fi copiat tehnologia unei companii mai mici. Este prima zi „oficiala” a conferintei CES si compania Sonos a dat in judecata Google pentru ca gigantul american i-ar fi copiat tehnologia de difuzoare inteligente. Povestea din New York Times, publicatia care a raspandit aceasta stire, contine o multime de detalii care apar in atat de multe alte articole, pentru cei care au urmarit saga cu Google Assistent incepand sa functioneze pe boxe Sonos. A fost un proces care a durat pentru totdeauna si, in ciuda faptului ca multa lume s-a intrebat de mai multe ori de ce a durat atat de mult, nimeni nu a putut da un raspuns concret in privinta motivului. 

“De-a lungul anilor, am avut numeroase conversatii continue cu cei de la Sonos in privinta drepturilor de proprietate intelectuala ale ambelor companii si suntem dezamagiti de faptul ca Sonos a recurs la aceste procese in loc sa continue negocierile de buna credinta. Tehnologia Google a fost dezvoltata independent de catre Google – nu a fost copiata de la Sonos. Contestam aceste afirmatii si ne vom apara puternic [n.r. punctul de vedere].”, a fost afirmatia celor de la Google in privinta plangerii depuse de Sonos. Normal ca Sonos a decis sa-si prezinte punctul de vedere in instanta daca cei de la Google au abordat reprezentantii companiei cu acea atitudine de superioritate, de companie din big tech. Cred ca sunt multi executivi ai companiilor mai mici din acest domeniu care, in acest moment, ridica un toast in cinstea celor de la Sonos pentru ca au avut tupeul sa dea in judecata Google. Diferenta dintre cele doua companii este echivalenta cu diferenta dintre o Dacia Logan si o Tesla.

Nilay Patel a subliniat faptul ca cei de la Sonos au castigat deja un caz, impotriva celor de la Denon cu cel putin doua dintre aceste brevete. Asadar, nu m-as astepta ca nici Google, nici Sonos sa renunte rapid la acest proces. Google mizeaza pe statutul sau de corporatie multinationala cu avocati de top, iar Sonos pe succesul despre care am vorbit mai inainte, si cu faptul ca situatia este una similara. Probabil pentru ca ar putea afecta procesul, directorii Sonos nu au fost citați direct in NYT in afara unei declaratii a directorului executiv Patrick Spence. Se pare ca, totusi, au vorbit fara probleme cu Jack Nicas si Daisuke Wakabayashi despre ceea ce se intâmpla. Acest paragraf in special este mai interesant:

“La fel ca multe companii aflate sub degetul celor din big yech, Sonos s-a plans in privat timp de ani de zile. In ultimele cateva luni, Patrick Spence, directorul executiv al lui Sonos, a decis ca nu mai poate rezista.”. Cum spuneam, dezamagirea Google pentru faptul ca Spence a decis sa nu mai fie tratat cu indiferenta de catre reprezentantii motorului de cautare. Cu alte cuvinte, cei de la Sonos isi exprima parerea in legatura cu aceasta situatie pentru prima oara. O parere pe care au lasat-o deoparte in speranta ca vor rezolva ceva pe cale amiabila.