Google a mai demonstrat, inca odata, ca are potentialul de a crea controverse prin orice decizie luata de catre compania americana. Lasand la o parte problemele de confidentialitate si acuzatiile de filtrare si cenzurare a continutului, compania americana tocmai a luat cea mai neasteptata decizie in privinta telefoanelor ce ruleaza Android. A tuturor telefoanelor ce ruleaza Android, deci nu e o lovitura doar pentru Huawei. Trecand direct la subiect, Google vrea sa impuna tuturor producatorilor de smartphone-uri ca orice telefon sa fie livrat cu cea mai noua versiune de Android. Termenul limita este 2 februarie 2020. In caz contrar, Google va taia accesul companiei (sau mai a telefonului cu o versiune mai veche la Android) de la Play Store si celelalte aplicatii ale companiei americane, exact la fel cum au procedat si cu Huawei. Desi Mate 30 Pro se descurca destul de bine fara serviciile mobile ale Google, cel putin pana in momentul de fata. E o schimbare datorata faptului ca pana acum, producatorii ce lansau telefoane mai ieftine le vindeau la versiuni mai vechi decat cel mai nou Android. Si nu versini vechi de un an sau doi. 

In fond si la urma urmei, Android e un sistem de operare open source, insa controlul atunci cand vine vorba despre accesul la Play Store si alte aplicatii proprii le apartine in totalitate celor de la Google. Fara Play Store, un utilizator nu prea ai alternative pentru a descarca aplicatii. Iar pe acest lucru mizeaza si Google atunci cand le solicita producatorilor sa introduca cea mai noua versiune de Android. Dupa cum am mai spus, Android e open source si il poate utiliza orice producator de telefoane mobile (in cazul in care nu este vizat de catre Google cum a fost Huawei si cum continua sa fie pana in momentul de fata). Dar Google Mobile Services, gama de aplicatii Google, vine ca un bonus iar singura conditie pana acum era preinstalarea de catre producatori a aplicatiilor companiei, iar de anul viitor va fi si lansarea celor mai noi modele cu Android 10. Doar ca nu se inteleg clar anumite lucruri. De exemplu, companiile vor putea, in continuare, sa trimita la verificare modele care ruleaza chiar si Android 9 Pie, dar sa le lanseze dupa data respectiva. Care ar fi abordarea celor de la Google in aceasta situatie cand telefonul a fost deja proiectat, se lucra la el de luni intregi dar lansarea are loc dupa ce a intrat in vigoare noua politica a companiei? Ramane de vazut reactia, pentru ca banuiesc ca vor fi companii in situatia respectiva. 

Sincer, cateodata sunt complet uimit de succesul pe care il inregistreaza acest sistem de operare si nu pot sa-mi explic anumite lucruri in anumite situatii. In esenta, Android are doua probleme mari: actualizarea la noile versiuni e lenta, iar cei de la Google controleaza aplicatia Play Store. Ca sa nu mai spun de alte probleme in legatura cu interfata extrem de confuza, mai ales atunci cand vine vorba de a reduce consumul bateriei prin a inchide aplicatii.